K poganjalcu sodi tudi otroška čelada

Otroci se s poganjalci oziroma šolskimi kolesi, kot jim tudi pravimo, spoznajo že kmalu po prvem rojstnem dnevu. Poganjalci, torej mala kolesa brez pedalov, so odličen pripomoček za učenje motorike in ravnotežja, zaradi katerega otroci napredujejo na pravo kolo, ne da bi bila potrebna uporaba pomožnih kolesc. In prehod na pravo otroško kolo je tudi precej hiter – večinoma že pri štirih letih.otroške čelade
Poganjalci so prav zato, ker omogočajo hitro učenje vožnje s pravim kolesom priljubljeni pri starših, malčki pa jih imajo radi zato, ker je vožnja s poganjalci precej boljša od poganjanja nerodnega in počasnega tricikla. Ja, poganjalci omogočajo hitrost – in zato je nujno, da otrok pri vožnji vedno nosi otroško kolesarsko čelado.
Poganjalec, ki je lahko lesen ali kovinski, otrok požene z nogami oziroma tako, da se s stopali odriva od tal. S tem sicer ne doseže hitrosti kolesa, je pa vseeno vožnja precej hitra. Če pri tem upoštevamo še, da večina poganjalcev nima zavor (majhni otroci avtomatično prej spustijo noge na tla in zavirajo s čevlji, kot pa stisnejo ročico z zavoro), ter preprosto dejstvo, da otrokove motorične spretnosti še niso popolnoma razvite, so padci pač nekaj, kar »spada zraven«. Večinoma gre pri padcih sicer res za lažje odrgnine ali kakšno buško, vendar ne velja tvegati – brez otroške čelade se na poganjalec ne sme, saj je možnost resnejše poškodbe vedno prisotna.
Ko se odločite, da boste svojemu otroku kupili poganjalca in mu s tem omogočili igro ter zabavo, kjer bo skrbel tudi za razvoj ravnotežja oziroma motorike, na nakup otroške čelade nikar ne pozabite. Pri otrocih mora biti namreč varnost vedno na prvem mestu!

Različne modele otroških čelad si lahko ogledate tudi v videu:

Related Post